Digitális világ és a gyerekek.

DigiKölyök Blog

DigiKölyök Blog

Üdvözöllek a digikolyok.blog.hu-n!

2018. január 15. - Tibi_75

Gyakorló apaként eljött az idő, amikor már a gyerekeim nem csak  az általam mutatott eszközöket szeretnék kipróbálni és velük játszani, hiszen van saját életük, saját barátaik, és látnak ezt-azt itt is ott is.

Meg tudják nyitni a YouTube-ot, tudnak keresni, befolyásolja őket a digitális világ. A blog célja nem ezen eseménysorozat nevelési megközelítése, a szabad / nem szabad eldöntése, hisz erre vannak hozzáértők, akik meg tudják fogalmazni sarkos véleményüket. Tudjuk, hogy vannak különböző betűkkel megjelölt generációk, leírva azon személyek - jelen esetben gyerekek - általános viselkedésüket és preferenciáikat, ami azért jó, mert tudjuk mondani, hogy "bezzeg az én időmben" nem így volt, másrészről meg a mi gyerekünk pont nem ilyen. Vagy az egyik ilyen, a másik meg olyanabb.

Én inkább a saját szemszögemből vizsgálom a dolgokat, sőt a gyerekeimmel együtt érdeklődöm a ilyesfajta újdonságok iránt, és ha már itt tartunk és véleményt alkotok, akkor azt megosztom másokkal is.

A Bécsből behozott első számítógépemet annak idején kétkedve nézegették szüleim (nagyszüleimről nem is beszélve...) és kérdezgették, hogy mire jó ez játékon kívül. Akkor még nem tudtam válaszolni nekik, de ma már kevés munkahely képzelhető el számítógép nélkül. Ma is méregethetve tekinthetünk bizonyos eszközökre, de biztosak lehetünk benne, hogy valamilyen formában ezek lesznek a jövő mindennapos elmei. Egy okosóra, egy egészségügyi applikáció, egy intelligens játék, akármi. Nem feltétlen így és ilyen formában, mint ma, de a technológiai fejlődés ezt vetíti előre.

Terveim között szerepel például, abszolút szubjektíven :) : 

  • Milyen eszközök (tablet, telefon, játékok, kamera, kütyü, bármi) léteznek gyerekek számára? Persze "végtelen", de azért van pár saját tapasztalat is. 
  • Sőt, milyen eszközökkel játszottam én és a hozzám hasonlóak a '80-as években. Pl.: Kvarcjáték, TV(tenisz)-játék, Commodore 64 :) ...és mennyi mindent szerettem volna, amit nem kaphattam meg, mondjuk számológépes óra, két képernyős kvarcjáték, nagy versenypálya, rádió-távirányításos autó, beszélő robot... Ez alapján lehetne egy külön lista, hogy ebből a fiaim miket kaptak és kb. hány percet játszottak velük... 
  • Milyen jó és hasznos app-ok (applikácók) vannak gyerekek számára? Na, ez talán több, mint végtelen. 
  • Milyen jó oktatóprogramok (app; PC szoftver) érhetőek el magyar nyelven?
  • Hasznos, érdekes vagy "csak" vicces YouTube videók?
  • Haszontalan, érdektelen vagy szánalmas YouTube videók. Na itt nem sorolnám fel mindet, rengeteg van sajnos.... :(
  • Honlapok, csoportok, blogok, tanácsok, ajánlások, vélemények

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://digikolyok.blog.hu/api/trackback/id/tr2513577519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása