Digitális világ és a gyerekek.

DigiKölyök Blog

DigiKölyök Blog

Milyen tabletet vegyünk a gyereknek?

2018. január 24. - Tibi_75

Ilyen kérdéseket szoktam kapni az ismerősi körben olyanoktól, akik kevésbé járatosak a kütyük világában.

Pedig pont ezt a kérdést kell leginkább laikusként megközelíteni, főként ha kisgyerekekről van szó, mondjuk általános iskola alsó tagozat (4. osztályig) bezárólag. Alsó határt pedig nyilván a szülő dönti el.

10 éves kor alatt is nyilván lehet tiltani, de én ezt nem tudtam és nem is akartam megtenni, felette meg már szerintem a hagyományos értékekhez jobban ragaszkodó szülők is ostrom alá kerülnek, hisz már "mindenkinek van" tabletje / telefonja / űrhajója a suliban.

Na de visszakanyarodva a technikai paraméterekhez: ebben a (kis)gyerekeknek való kategóriában szerintem kevésbé fontos a hosszú paraméterlista böngészése és soronkénti összehasonlítása. Nem mondom, hogy nem jobb, ha a processzor sebessége magasabb, 2 mag helyett 4 mag van, van HDMI kimenete, újabb Android van rajta, jobb felbontású, nagyobb megapixeles a kamerája, stb.

Ezek mind fontosak lehetnek, de nem biztos, hogy ilyen célra szánt eszköz esetén én többet adnék érte. Nem kívánok az Android / iOS(Apple) csatába beszállni, mivel mindkettőből van otthon, és mindegyiket jónak tartom a maga nemében, de ár és cél miatt alapvetően az Android-os 7"-os tabletek jöhetnek számításba.

A közvetlen családban a következő dolgok miatt kellett selejtezni, esetleg javíttatni tabletet:

  • azonnal lemerült, csak töltőn lehetett hasznáni
  • ez egy másik példány: tönkrement a töltőcsatlakozó (töltőn való használat miatt)
  • leesett, eltört a kijelző (cseréltem, de utána már nem volt az igazi)

 

Tehát véleményem szerint a szempont: jó legyen az akksija. Pont. Nyilván nem baj, ha a legújabb menő játékok futnak rajta, minél szebben, minél gyorsabban.

De ha leesik, akkor nagy eséllyel mindegyik törik, így drágát semmiképpen sem vennék, a legolcsóbbaknak ("noname") meg az akkumulátor a gyenge pontja. A többit meg tesztekből, véleményekből, kommentekből ki lehet deríteni. Ha nincs ilyen, akkor a gyári paraméterek is megteszik (akku kapacitás mAh-ban, vagy üzemidő órában). Persze ez olyan, mint az autók fogyasztása, azaz gyári mérések alapján, így fenntartásokal kezelendő.

Amire még érdemes lehet áldozni, az a memória mérete. Pl.: 8 GB ROM / 1 GB RAM. Ez alatt én már nem vennék tabletet, ha több az csak jobb. Több APP-ot lehet telepíteni rá, amit lehet, azt meg a külső micro SD kártyára kell másolni (képek, videók). 

Ez utóbbi nem kötelező, ha kicsi a büdzsé, ráér később is venni pár ezer forintért, ha szükséges.

Hogy konkrét márkákat is írjak: BeeX, Asus, Lenovo. Ezek 20-25eFt-os kategóriában vannak (illetve a régebbi változataik voltak anno), nagyjából teljesítik ezeket az igényeket. Volt noname is, kb. 12eFt-ért, de pont az volt, aminek az akkumulátora vált használhatatlanná.

Ha ez sem elég, fizetett reklám helyett pár link, amit én most megfontolnék megvételre:

Lenovo, Edigital

esetleg ezt megnézném. Nincs vele tapasztalatomm de nem írnak rosszakat róla:

Alcatel, Media Markt

Ha van jó / rossz tapasztalatod, akkor ne tartsd magadban, mehet a kommentek közé! :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://digikolyok.blog.hu/api/trackback/id/tr1313596645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása